ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
7 причини за системно износване на гумите

7 причини за системно износване на гумите

20.06.2024 г.

Износването на гумите е естествен процес, който се получава с течение на времето и тяхната продължителна експлоатация. Автомобилите са проектирани така, че гумите да се износват равномерно. Често обаче, поради ред причини, може да настъпи прекомерно и неравно изхабяване, което крие не един риск за автомобила и пътниците в него. 

Редовната проверка на състоянието на гумите и своевременната им подмяна с нови, е от съществено значение за осигуряване на безопасно и надеждно шофиране.

Защо и как гумите се износват?

Износването на гумите се получава поради изхабяване на техния протектор. Това е елемент, който е предназначен да осигури максимално сцепление с пътната настилка и да защити от увреждане вътрешната част на гумата. Именно заради постоянния пряк контакт, който има с пътя, с времето той изтънява. 

Много често износването е неравномерно разпределено по повърхността на гумата.

Това се случва по няколко начина:

  • От външната страна;
  • От вътрешната страна;
  • В средата на протектора.

Не е изключена появата на назъбване по ръбовете, при което протекторът има видима форма на трион.

Признаци, подсказващи, че гумите са износени

От съществено значение е да можете да разпознавате признаците, които показват, че гумите ви са износени. Това помага за предотвратяване на инциденти и за поддържането на стабилността на превозното средство на пътя.

Пръв ориентир са индикаторите за износване. Те се намират в основните канали на протектора и представляват издатина с височина 1,6 мм - законоустановеният праг на износване. Ако повърхността на протектора достига нивото на индикатора, това е сигурен знак, че гумите трябва да бъдат сменени.

7 причини за системно износване на гумите

Източник на изображението: freepik

Други признаци за износване на гумите могат да бъдат:

  • Поява на видими неравности, пукнатини и разкъсвания;
  • Издути участъци;
  • Вибрации и странен шум по време на шофиране;
  • Чести пробиви или спуквания;
  • Повишен разход на гориво.

Ако забележите подобни признаци, е важно да предпримете действия, с които да осигурите безопасното си пътуване.

7 причини за износване на автомобилните гуми

Както вече споменахме, износването на гумите е неизбежно и се дължи основно на триенето им в пътната настилка. Съществуват обаче други фактори, които могат да ускорят този процес. 

В тази част от статията ви представяме 7 причини, които водят до неравномерно износване на гумите. 

Неподходящо налягане 

Гумите трябва да бъдат помпани толкова, колкото е обозначил прозводителят. Ако налягането в тях е по-малко от предписаното, във вътрешността им се формира голямо количество топлина, което може да увреди тяхната структура.

7 причини за системно износване на гумите

Източник на изображението: freepik

В случай, че са пренапомпани, по-бързо се износва централната част на протектора. По този начин се нарушава сцеплението му с пътната настилка и гумата губи своята стабилност и сигурност.

Неправилно подравняване

Подравняването, което се нарича още сходимост, се отнася до колелата на предната ос и отчита разположението им едно спрямо друго. Разликата в разстоянието между предните и задните им краища определя т.нар. „отворена“ и „затворена“ предница.

При първата дистанцията между предните краища е по-голяма от тази между задните, което води до изтриване на вътрешната част на протектора. При втората е обратно и по-бързо се изхабява външната му част. Всяка фирма производител дава диапазон, в който може да се изменя сходимостта на даден автомобил.

Лоши навици на шофиране

Начинът на шофиране пряко влияе върху износването на гумите. Рязко ускоряване, остро взимане на завои, внезапно натискане на спирачки, форсиране – всичко това води до т.нар. плоски петна по протектора. Удар или преминаване през бордюр може да нарани неговата повърхност и да повреди вътрешната структура на гумите.

Ненавременна смяна на гумите 

Ненавременната смяна на гумите може значително да повлияе на тяхното износване – най-вече, ако зимни гуми се използват през лятото. Те са по-меки и неустойчиви на високите температури и горещите пътни настилки. Това води до разрушителни процеси в каучука, тъй като с изменение на температурата се променят и техническите характеристики на изделието.

7 причини за системно износване на гумите

Източник на изображението: freepik

Освен, че износването на протектора се случва много по-бързо, използването на зимни гуми през лятото крие и повече рискове, свързани с безопасността по време на пътуване.

Голям страничен наклон на колелото

Страничен наклон означава ъгълът на колелото спрямо вертикала, която се определя заставайки пред автомобила. Той се проектира и регулира, за да могат гумите да прилепват плътно към пътната настилка. Дели се на положителен и отрицателен.

При първия горната част е наклонена навън, което води до износване на външните ръбове на гумите. При втория е обратно – горната част е наклонена към автомобила, което изхабява вътрешните им ръбове.

Колкото по-голям е страничният наклон, толкова по-бързо и неравномерно се износват гумите.

Повредени амортисьори

Функцията на амортисьорите е да осигуряват максимално сцепление на автомобила с пътя. Те предотвратяват колебанията в движението и неприятното клатене при преминаване през неравности и дупки. 

Когато обаче са повредени, се получава отскачане и отделяне на гумите от пътната настилка. Това може да доведе до изкривяване или откъсване на части от повърхността на протектора, като и двете са сериозни предпоставки за поява на неравномерно износване на гумите.

Нарушени баланс и позициониране

Нарушеният баланс и позиционирането на гумите също са предпоставка за бързото разрушаване на каучука.

При определени скорости небалансираната гума причинява вибрации, не се върти плавно около оста, подскача и се клати от едната към другата страна. Това, освен че прави пътуването неприятно, спомага и за по-ускореното износване на протектора на гумата и елементите на окачването.

Как да предотвратим неравномерното износване на гумите?

Има няколко начина за това. Важно е ежемесечно да проверявате налягането в гумите и често да ги оглеждате визуално за промени по повърхността им. Освен това, трябва да се уверите, че автомобилът ви е и в изправно техническо състояние. Това се случва чрез извършване на задълбочена проверка на системите за управление и окачване.

Балансирането на колелата и по-честата проверка на реглажа също ви гарантират, че ще избегнете неприятни вибрации и непредвидени разходи за смяна на преждевременно износени гуми.

Не на последно място се нарежда и коригирането на навиците ви при шофиране, както и, до колкото е възможно, избягването на разрушени пътища, дупки и неравности по време на пътуване. 

Какви рискове крие използването на износени гуми?

Използването на износени гуми често е предпоставка за възникване на проблеми по време на пътуване или по-сериозен инцидент. Важно е да се поддържат в добро състояние, за да се минимизират рисковете, които крие тяхното използване.

Няколко потенциални риска ви представяме в следващите редове.

Намалено сцепление с пътната настилка

Неравномерното износване на гумите значително намалява тяхното сцепление с пътя, особено при мокра и хлъзгава настилка. По този начин се удължава спирачното разстояние, а рискът от поднасяне, загуба на контрол върху управлението на колата и последващ инцидент става много по-голям.

По-голяма вероятност от пукане на гума

Износените гуми имат силно изтънен протектор, поради което се увеличава риска от пробиването им с остри предмети. Освен това, при продължително шофиране и високи скорости се повишава и натоварването върху тях. В този случай вероятността от спукване също е голяма.

7 причини за системно износване на гумите

Източник на изображението: freepik

Увеличен разход на гориво

Износените гуми губят своите оптимални характеристики и имат по-ниско съпротивление при търкаляне. Това води до увеличаване на разходите за гориво. 

Заключение

Гумите са изключително важна част от колата и е необходимо да ги поддържате в най-доброто им състояние. За съжаление обаче, те са консуматив, който така или иначе в даден момент трябва да се подмени. При избора си на нови гуми се доверете на доказаните марки с високо качество от ProGumi.bg.

Често задавани въпроси

Какво значение има правилното съхранение на гумите за тяхното износване?

Съхранявайте гумите в сухо, прохладно и защитено от пряка слънчева светлина място. По този начин те се предпазват от увреждания и запазват своите качества. Това удължава живота им и намалява скоростта на износване.

Как температурните промени влияят върху износването на гумите?

Екстремните температури, както високи, така и ниски, ускоряват процеса на износване на гумите. Те влияят върху състоянието на каучука, като го правят по-уязвим на разкъсвания и удари.

Кои гуми се износват повече?

Гумите на задвижваща ос се износват по-бързо, защото поемат по-голямата част от натоварването при потегляне, ускорение и спиране на автомобила.

ProGumi