ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
10 съвета за шофиране при дъжд

10 съвета за шофиране при дъжд

24.06.2024 г.

Всеки водач редовно се сблъсква с утежнени условия на каране, които най-често са причинени от валежи от дъжд. Мокрото време значително затруднява движението. 

В градски условия могат да се образуват задръствания, които да доведат до леки удари и катастрофи. По главните извънградски пътища, където се развиват по-високи скорости, се създава опасност от възникване на тежки пътнотранспортни произшествия.

В тази статия ще научите как да улесните пътуването си по време на дъжд. Запознайте се с рисковете, които крие лошото време и какво можете да направите, за да ги предотвратите. 

Защо е важно да се внимава при лошо време?

Рискът от ПТП в лошо време се увеличава средно с 30 до 40%. Дъждът усложнява пътната обстановка и затруднява управлението върху автомобила. Ето защо е необходимо в подобни метеорологични условия да шофирате с повишено внимание. Важно е да останете концентрирани върху пътя, за да реагирате бързо и ефективно на всяка потенциална заплаха.

10 съвета за шофиране при дъжд

Източник на изображението: freepik

Какви потенциални опасности крие?

Шофирането при дъжд крие редица потенциални опасности за водача и пътниците по време на пътуване.

10 съвета за шофиране при дъжд

Източник на изображението: freepik

Някои от основните рискове са:

  • Хлъзгави участъци на пътя - създават условия за поднасяне и загуба на контрол над автомобила. 
  • По-малък контакт на гумите с настилката - намаленото сцепление води до трудности в управлението.
  • Възникване на аквапланинг - рядко явление, но все пак опасно, ако не се реагира правилно.
  • По-голямо спирачно разстояние - автомобилът се нуждае от повече време и пространство, за да спре по сигурен начин.
  • Ограничена видимост - дъждът затруднява разпознаването на други превозни средства, пътни знаци, маркировка и предмети на пътя.

Не е изключена и появата на дълбоки водни участъци, които също могат да причинят загуба на сцепление или дори повреда по автомобила, като наводняване на двигателя. 

10 съвета за шофиране при дъжд

Шофирането при дъжд може да бъде опасно, затова е най-добре да се въздържате от ненужно пътуване при по-екстремни условия. Все пак, ако обстоятелствата го налагат, трябва да спазвате някои важни насоки. Те ще ви помогнат да се справите с предизвикателствата на мокрите пътища и да пристигнете благополучно.

В следващите редове подготвихме за вас 10 съвета за безопасно шофиране в дъжд. 

Намалете скоростта

Това е най-важното правило, което често обаче не се спазва. Намалете скоростта още когато започне да вали, тъй като тогава настилката става най-хлъзгава. Добре е да я поддържате ниска и еднаква през цялото време, за да можете да реагирате при внезапен пътен инцидент между останалите участници в движението. 

Освен това, при мокра настилка спирачният път се удължава, особено ако имате и по-износени гуми. В такъв случай по-ниската скорост ви осигурява по-безопасно спиране.

Включете светлините

Най-добре е да използвате късите светлини на автомобила. Това помага на останалите участници в движението да ви виждат по-лесно. Не е препоръчително да включвате дългите фарове, тъй като по-ярката светлина се отразява в мокрите повърхности и пречи на другите водачи.

Спазвайте дистанция

Вече споменахме, че при дъжд спирачният път се удължава, ето защо не бива да шофирате в близост до автомобила пред вас. Отчитайки този факт, както и намалената видимост, е важно да спазвате такава дистанция, че да имате достатъчно време за реакция, ако водачът на другата кола намали или внезапно спре.

Научете се как да реагирате при аквапланинг

При аквапланинга повърхността на гумата се отделя от пътната настилка, поради образуващ се воден слой. Това явление се наблюдава, когато се премине през локва с по-висока скорост и под гумите се натрупа повече вода, а протекторът им не може да я поеме и изхвърли настрани. 

10 съвета за шофиране при дъжд

Източник на изображението: freepik

В такъв случай не натискайте спирачката и отпуснете веднага газта. Не бива да завивате и да сменяте предавки. Най-доброто, което можете да направите, е да останете спокойни и здраво да държите волана в изправено положение, за да не позволите на автомобила да се приплъзне настрани.

Подобрете видимостта си

За да подобрите видимостта си е много важно да изсушавате прозорците. За целта може да включите парно или климатик. Те понижават влажността във въздуха и премахват замъгляването по стъклата отвътре. За външната повърхност на прозорците има специални препарати, които отблъскват водата и замърсяванията.

10 съвета за шофиране при дъжд

Източник на изображението: freepik

Не шофирайте уморени

Умората намалява концентрацията и реакциите ви, а това в комбинация с хлъзгавите пътища многократно увеличава риска от инцидент. При възможност винаги е по-добре преди тръгване в такива условия първо да отморите. 

В случай, че дъждът ви завари по време на пътуването, при първи признаци на изтощение и сънливост, е редно да отбиете на подходящо място за почивка и да продължите, когато се почувствате по-добре.

Не отстранявайте повреди

В случай на повреда или авария, по-добре изчакайте дъждът да премине, преди да отворите капака на колата. Електрическата инсталация вътре създава предпоставка за късо съединение при намокряне, както и за появата на допълнителни проблеми. А никой няма нужда точно от това по време на път.

Отбийте при силен валеж

Прекалено силният дъжд може да затрудни чистачките ви, тъй като водата постоянно покрива предното стъкло и те не са способни да се справят с такова голямо количество. При тези обстоятелства най-безопасно е да отбиете и да изчакате бурята да премине. Не забравяйте да включите аварийните светлини, за да сте лесно забележими за другите шофьори. 

Не преминавайте през наводнени участъци

По време на своето пътуване можете да попаднете на залети участъци от пътя. Важно е да спрете и да проверите дали водата се движи. Течаща вода с дълбочина само от около 30 см е достатъчна да премести превозното средство и да предизвика проблем. Ето защо, ако водата се движи и не виждате пътя отдолу, по-добре пропуснете това място.

Поддържайте автомобила си

Не на последно място се нарежда съветът ни да поддържате редовно своя автомобил. Нужно е често да проверявате предното стъкло за пукнатини, акулуматора за следи от корозия, перата на чистачките и изправността на предните и задните светлини.

Гумите също са много важни, тъй като те са контактната точка между автомобила и пътя. Добре е да бъдат с дълбочина на протектора не по-малка от 4 мм, както и да нямат никакви видими наранявания по повърхността.

Заключение

За да се сведат до минимум рисковете при шофиране в дъждовни условия, е необходимо да проявите навременна реакция към всяка ситуация, която може да възникне на пътя. 

С всички тези препоръки, които разгледахме до момента, се надяваме да допринесем за вашето безопасно и безпроблемно пристигане до крайната ви цел. 

Често задавани въпроси

Как да спрем безопасно при мокър и хлъзгав път?

Важно е спирането да става плавно. Ако автомобилът ви няма ABS, трябва да редувате натискане и отпускане на педала на спирачката. Поддържайте по-голяма дистанция с предния автомобил и бъдете готови за внезапно преустановяване на движението.

Какво да направим, ако двигателят на автомобила загасне в участък под вода?

Не се опитвайте да стартирате двигателя отново, тъй като това може да причини сериозни повреди. Ако е безопасно, излезте от автомобила и потърсете помощ.

Как да намалим риска от аквапланинг?

Поддържайте гумите в добро състояние и с подходящо налягане. Карайте с по-ниска скорост при условия на дъжд и избягвайте резки движения на волана.

ProGumi