ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
10 лоши шофьорски навика, които да избягваме

10 лоши шофьорски навика, които да избягваме

17.06.2024 г.

Факт е, че няма вечни автомобили и в един момент всеки от тях трябва да бъде изведен от употреба, тъй като сумата за поредния му ремонт ще бъде в пъти по-голяма от неговата стойност. 

Този процес може да бъде отложен във времето, ако всеки собственик прояви необходимата грижа за колата си и я поддържа в добро техническо състояние по-дълго време.

Защо е от значение да се грижим за нашия автомобил?

Важна роля за доброто състояние на автомобила имат не само външните условия, при които той се кара, но и начинът, по който се експлоатира от водача.

Добре поддържаният автомобил осигурява:

  • Безопасност - всички системи и части са в изправност, което предотвратява появата на повреди и намалява риска от инциденти по пътя.
  • Икономичност - по-ефективен е откъм гориво и ремонти, с което разходите намаляват.
  • Екологичност - отделя по-малко вредни емисии, с което допринася за опазването на околната среда.
  • Комфорт - има добра возия и екстри, които увеличават удоволствието от шофиране и пътуване.

Не на последно място се нарежда фактът, че грижата за автомобила предпазва от преждевременно износване и увреждане на важни части от устройството му. По този начин се удължава периодът му на експлоатация. Доброто състояние на превозното средство позволява и по-висока цена при продажба.

Често срещани лоши шофьорски навици

Немалко шофьори проявяват погрешно възприети навици зад волана, с които нанасят вреда на своя автомобил. Постоянно използване на съединителя, рязко натискане на спирачката, прекалено натоварване на превозното средство – от тези и много други действия, осъзнати или не, могат да възникнат сериозни проблеми.

Как да се научите да ги избягвате? Запознаването с тях е първата стъпка към това, ето защо ви представяме кои са 10-те най-често срещани лоши навици на шофиране. 

Висока скорост при препятствия

Ако преминавате през дупки и ограничители на скоростта без да намалите, това неминуемо ще се отрази по един или друг начин върху вашия автомобил. При силен удар можете да изкривите джантите или да повредите гумите. В дългосрочен план рискувате да се появят проблеми с окачването и кормилното управление.

10 лоши шофьорски навика, които да избягваме

Източник на изображението: freepik

Съветваме ви да шофирате внимателно и да намаляте преди всяко препятствие на пътя. Опитвайте се да избягвате дупките, а при невъзможност - нека преминавато бъде бавно и плавно, за да няма последствия за колата ви.

Игнориране на светлините по таблото

Съвременните автомобили притежават индикатори по таблото, които светват, ако някой от компонентите на колата има проблем. Някои от тях изискват спешна намеса, особено ако се отнасят до спирачки, двигател, хидравлика, антифриз и масло

Ето защо е редно да ги познавате, за да знаете как да реагирате при нужда. В случай, че не им обръщате внимание, рискувате появата на сериозна повреда по автомобила, както и своята сигурност на пътя.

Ако забележите, че някой от гореизброените индикатори свети, най-безопасно е да спрете да шофирате възможно по-скоро и да потърсите помощ от специализиран сервиз. 

Неправилно почистване

Абразивните кърпи или четки, колкото и по-лесно да изчистват наслоена мръсотия по колата, могат да надраскат каросерията или да компрометират боята. Ето защо е нужно да използвате почистващи средства, специално предназначени за автомобил - микрофибърни гъби и кърпи, гюдерии от естествена кожа, стъргалки за сняг и лед и други. 

По този начин ще запазите външния вид на колата си и ще предпазите повърхността ѝ от повреди.

Претоварване на автомобила

Натоварването на автомобила с багаж повече, отколкото може да поеме, е предпоставка за повреди по гумите, спирачките, окачването и съединителя. Макар че в днешни дни колите се проектират да носят голям товар, все пак не е удачно често да претоварвате своята. Освен по-бързото износване на компонентите, това ви гарантира и увеличен разход на гориво. 

10 лоши шофьорски навика, които да избягваме

Източник на изображението: freepik

Решението е да се информирате за максимално допустимото тегло на вашия автомобил и преди всяко по-дълго пътуване да се съобразявате с какво го товарите и как разпределяте багажа.

Рязко натискане на спирачката

Когато възникне проблем или извънредна ситуация, рязкото натискане на спирачката е първото нещо, което шофьорите предприемат. Ако мислите обаче, че това е нормално по принцип и го практикувате, то вие със сигурност причинявате не малка вреда на автомобила си. 

Постоянното прекомерно и ненавременно натискане води до по-бързо износване на спирачните дискове и накладките, както и на други елементи от системата за спиране. Не бива да забравяте, че по този начин и протекторите на гумите се изхабяват много по-бързо от обичайното. 

Всичко това води до повече разходи за ремонт, смяна на гуми и не на последно място - време и нерви от ваша страна. За да избегнете тези проблеми, се опитайте да шофирате по-гладко. Спазвайте дистанция с автомобила пред вас, следете ограниченията и се уверете, че във всеки един момент имате възможност да намалите скоростта, но постепенно и леко.

Чести удари в бордюри

Бъдете внимателни, когато приближавате тротоар. Ако се чувствате неуверени, можете да помолите пътуващите с вас или случаен минувач да ви навигира, когато паркирате успоредно. Това е важно, защото честите удари в бордюри могат да деформират гумите или да повредят кормилната уредба

Шофиране с малко гориво

Ако често шофирате с малко гориво в резервоара, има потенциална опасност замърсени частици от дъното му постепенно да попаднат в горивния филтър и да го блокират. А от това могат да последват редица проблеми, свързани с неефективна работа на горивната помпа и нейното прегряване, както и с катализатора. 

Вземете под внимание този риск и приемайте светването на индикатора за гориво като последен сигнал, че трябва да презаредите. Най-добре е да поддържате резервоара пълен до степен не по-малко от ¼ от обема му.

10 лоши шофьорски навика, които да избягваме

Източник на изображението: freepik

Неизползване на ръчната спирачка

Сигурни сме, че при паркиране на наклонен терен всеки път използвате ръчната спирачка, но замислете се дали го правите, когато спирате на равен път? В този случай голяма част от шофьорите не смятат за нужно да я дръпнат. Подобен навик води до немалко натоварване на трансмисията на превозното средство. 

Още по-лошо е въобще да не използвате ръчната спирачка, независимо от наклона на терена. Без значение дали колата ви е автоматик или има механични скорости, при спиране без вдигната ръчна, механизмите в системата са подложени на голямо напрежение. Това от своя страна може да доведе само до по-бързото износване на компонентите ѝ, както и до нежелани повреди.

Създайте си навик винаги, независимо къде паркирате и преди да слезете от колата, да се уверите, че сте дръпнали ръчната спирачка.

Натоварване на скоростната кутия

Към графата “лоши шофьорски навици” прибавяме и превключването от задна скорост директно на първа или втора (или обратното) и то при движеща се кола. 

Можете да се ориентирате кога извършвате подобно действие, тъй като се чува характерно пристъргване. Това води до огромен натиск върху зъбните колела, което е сериозна предпоставка за появата на повреди по скоростната кутия.

Също така много често шофьорите не държат волана с две ръце, а едната постоянно е облегната върху скоростния лост. Ако и вие сте от този тип водачи, трябва да знаете, че този непрекъснат натиск влияе върху синхронизаторите и скоростите и то по начин, който накрая ще ви струва сериозна сума пари.

10 лоши шофьорски навика, които да избягваме

Източник на изображението: freepik

Бъдете внимателни, когато шофирате, превключвайте скоростите по правилен начин без да бързате излишно и дръжте ръцете си така, както са ви учили по време на шофьорския курс.

Прекомерно износване на съединителя

Държейки педала на съединителя почти постоянно натиснат, вие спомагате за по-бързата му амортизация. Това е най-честият навик, който много шофьори придобиват, без дори да го осъзнават. 

Нужно е при преминаване от една предавка на друга да сваляте веднага крака си от педала, а при престой в задръстване или на светофар, можете да включите на свободна скорост.

Заключение

Ако сте се припознали в някое от тези действия, време е да промените навиците си. Предприемането на малки, но важни стъпки в грижата за вашия автомобил, ще ви осигурни неговата по-дълготрайна и безпроблемна експлоатация.

Често задавани въпроси

Защо е важна поддръжката на климатика на автомобила?

Ако не правите честа профилактика на климатика на колата, рискувате да имате повишен разход на гориво и лошо охлаждане по време на път.

Какво се случва при редовно каране на прекалено ниски или високи обороти?

Получава се повишено натоварване в елементите на горивната система, което допринася за по-бързото износване на двигателя. Препоръчително е да поддържате обороти малко под и близо до средата на индикатора.

Как един автомобил се стартира правилно?

Важно е преди да потеглите да оставите двигателя да работи на празен ход, за да може да загрее. Това постепенно покачване на температурата го предпазва от появата на повреди.

ProGumi