ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
10 истини и митове за зимните гуми

10 истини и митове за зимните гуми

5.01.2024 г.

Използването назимни гумипрез студените месеци е от съществено значение за безопасността на всеки шофьор. Разбира се, важно е те да бъдат правилните за вас и да гарантират високо качество, на което да разчитате на пътя. 

10 истини и митове за зимните гуми

Източник на изображение: Pixabay

Макар че са на пазара вече десетилетия наред, за зимните гуми се говорят различни неща. Някои хора вярват в техните превъзходства спрямо всесезонните изделия, други – не. 

Но каква може да се окаже истината? Прочетете блог поста ни, за да откриете пълна информация относно някои от най-популярните митове за зимните гуми!

Мит №1: смяната на само две от гумите със зимни е достатъчна 

Немалко шофьори считат, че не е необходимо четири зимни гуми да се монтират на техния автомобил. Те често избират да използват само две зимни гуми, което категорично е грешка. Наличието на различни гуми може да причини затруднения в управлението на возилото при по-сурови зимни условия. 

Различията между летните и зимните гумиса наистина големи. Това, че е безопасно да използвате само две зимни гуми, е изключително погрешно схващане. 

Съветваме ви да използвате четири напълно еднакви гуми - и като тип, и като пробег, и като модел, и дори като марка, за да получите по-добро сцепление на сняг и лед. 

Мит №2: ако гумите имат символите M+S, могат да се използват и зимата

Символите M+S, които можете да откриете върху гумите, означават, че те са подходящи за кална и заснежена пътна настилка. За разлика от качествените зимни гуми, тези могат да се справят прилично със зимните условия, но не достатъчно задоволително. 

Гумите с означение M+S ще удължат вашия спирачен път, което може да бъде опасно в дадени ситуации. Това се дължи на факта, че те имат различие в състава на каучуковата смес спрямо изцяло зимните изделия. 

За да бъдете максимално защитени, търсете знак на три върха планина със снежинка. Той се поставя на зимни гуми, които гарантират стабилност дори при най-тежки зимни условия. 

Мит №3: недобре напомпаните зимни гуми са по-безопасни

Сред шофьорите има такива, които решават да изпуснат част от въздуха в гумите си. Така те смятат, че получават по-добро сцепление заради получаването на по-голяма контактна площ. 

10 истини и митове за зимните гуми

Източник на изображение: Pixabay

Е, може би ще ви разочароваме, но недобре напомпаните гуми няма да бъдат във ваша полза през зимата. Когато навън натрупа сняг, липсата на добро налягане в гумите може да доведе до инцидент и загуба на контрол над возилото. 

Съветваме ви гумите да са винаги добре напомпани съгласно указанията на производителя, понеже така или иначе въздухът в тях губи от обема си при ниски температури.

Мит №4: ако имам AWD, зимни гуми не са необходими 

AWD е тип задвижване, при което сложна система регулира едновременно въртенето на всички колела, за да няма поднасяне на автомобила. Компенсирайки намаленото сцепление, AWD наистина предоставя допълнителна стабилност при по-тежки условия. 

Някои хора смятат, че това е достатъчна защита през зимата и нямат нужда от зимни гуми, но за съжаление, това не е съвсем вярно.

AWD може да бъде полезно, когато потегляте и спирате, но не може да осигури добро сцепление. Компромис в тази насока е недопустим - щом разполагате с AWD, възползвайте се максимално от него и го допълнете с комплект качествени гуми, за да си гарантирате спокойствие на пътя.

Мит №5: класът на зимните гуми няма значение за качеството 

Класът на зимните гуми е показател за техните характеристики. Дори и да изберете изделия на доказан производител, не забравяйте, че големите брандове създават поне две серии от всеки тип гуми - нисък и висок клас. 

Колкото по-висок клас са гумите, толкова по-добре ще се справят те в студеното време заради допълнителните подобрения, качество на материалите и вложените технологии на изработка. 

Това означава по-къс спирачен път и по-добър контрол върху возилото като цяло. Препоръчваме ви винаги да инвестирате във висококачествени гуми, тъй като те ще ви служат по-дълго време, а и ще ви пазят максимално на пътното платно.

Мит №6: всесезонните гуми вършат същата работа като зимните 

Всесезонните гуми са проектирани за употреба както през лятото, така и през зимата. Те търсят т.нар. златна среда за твърдост и конструкция на материала, а това само́ по себе си означава, че не могат да се справят с екстремните условия и крайности, пред които често ни изправят двата сезона.

10 истини и митове за зимните гуми

Източник на изображение: Pixabay

Зимните гуми имат специален състав, благодарение на който те са по-меки. По този начин се справят по-успешно в студените месеци от всесезонните гуми. Съветваме ви винаги да се сдобивате с два комплекта гуми - летни и зимни. 

Не разчитайте на всесезонните гуми, ако сте активен шофьор. Те не могат да ви осигурят представянето и защитата, които гарантират зимните и летните в съответните сезони.

Мит №7 – зимните гуми не са нужни, ако автомобилът ми има двойно предаване

Много хора смятат, че двойното предаване не изисква употребата на зимни гуми. Това е поредното погрешно схващане.

Колкото и предимства да предоставя двойното предаване, то не може да замени наличието на зимни гуми. Благодарение на своя дизайн и състав, те осигуряват желаното и търсено от всеки шофьор сцепление. 

Мит №8 – зимните гуми се износват бързо

Не е рядкост да се чуе, че заради по-лошите пътни условия през зимата, зимните гуми се износват по-бързо. Истината е, че те се износват също толкова бързо, колкото и летните гуми. Без значение от гумите, които използвате, ако не се грижите правилно за тях, те ще се захабят за по-кратък от очаквания период. 

Мит №9 – зимните гуми са излишно оскъпени

За определена част от шофьорите зимните гуми са ненужна инвестиция. Те считат, че това е търговски трик на производителите. Това, разбира се, не е така. Достатъчно е да сравним коефициентите в описанията на двата типа, твърдостта на сместа и формата на протекторите, за да разпознаем очевидните разлики. 

Зимните гуми осигуряват значително по-добра защита при сняг и лед от всесезонните, а в пъти повече - от летните гуми. С тях ще получите пълен контрол над возилото. Не може да се каже същото за моментите, в които летни гуми се използват при зимни условия. 

Мит №10 – зимни гуми са необходими само в планински и снежни райони

Това е като да кажете, че зимата можете да ходите навън по сандали, стига да няма сняг. Звучи нелепо, нали? Зимните гуми не са предназначени за употреба единствено при сняг и лед. 

През студените месеци от годината температурите са ниски, което оказва влияние върху налягането в гумите и твърдостта на каучуковата смес. 

10 истини и митове за зимните гуми

Източник на изображение: Pixabay

Благодарение на състава си, зимните гуми могат да издържат студа, без това да рефлектира върху безопасността ви при шофиране. Те са по-гъвкави от останалите видове гуми, което спомага за по-доброто сцепление.

Заключение 

Надяваме се, че след като научихте за тези митове за зимните гуми, вече разбирате, че тяхното наличие не е някаква прищявка. 

Без значение от мястото, на което живеете, както и условията, които зимата там създава, винаги използвайте зимни гуми през студените месеци. Сами ще забележите колко по-различно ще бъде шофирането по сняг и лед, когато разполагате с правилните зимни гуми.

Никога не вярвайте сляпо на митове и слухове, предавани от уста на уста. Винаги проверявайте информацията и се допитвайте до специалисти по въпроси, касаещи нещо толкова важно като управлението на вашето возило. 

Така ще сте сигурни, че няма да подложите себе си и останалите участници в движението, на излишен риск.

Често задавани въпроси

Как правилно да съхраняваме зимните си гуми?

Правилното съхранение на зимните гуми, е изключително важно за запазване на качествата им. Благодарение на него те ще имат по-дълъг експлоатационен живот. Необходимо е да споменем, че гумите трябва да бъдат съхранявани на хладно и сухо място, на което не влиза пряка слънчева светлина.

Какви са основните различия между летните и зимните гуми?

Летните и зимните гуми имат не едно или две различия помежду си. Те предимно се различават по дизайна на протектора и състава на самата гума. 

Зимните гуми по-шумни ли са от летните и всесезонните гуми?

Да, обикновено зимните гуми са по-шумни от летните и всесезонните гуми, но това е с незначителна разлика в децибелите. Тя произлиза от по-сложния дизайн на протектора, справящ се успешно със сняг и лед.

ProGumi